YogaHuis Leek & Tolbert  
en omgeving

Yoga protocol

In deze tijd is helaas naast de gewone uitgangspunten voor een les, ook een corona protocol van toepassing - zie onderaan!
Richtlijnen voor jezelf -voor een fijne yogabeleving (zie ook digitale syllabus die je kunt aanvragen):

 • Oefen vanuit respect voor jezelf: bij yoga gaat het niet om de prestatie, maar om de acceptatie van hoe het nu is. Forceer niets, respecteer je grens en focus op jezelf, niet op anderen. Het is geen wedstrijd!  En vooral: GENIET!
 • Draag gemakkelijk zittende, comfortabele en ademende  kleding en neem een badlaken/deken en je eigen yogamat mee. yogamatten zijn in de ruimte aanwezig.
       Mobiele telefoon a.u.b. uitzetten + op vliegtuigmodus of in je auto laten liggen.
 • Neem je eigen matje mee: een investering in jezelf! Goedkoop bij bijv. Action, ook bij Decathlon (Sontplein Groningen) of op  https://www.yogini.nl of  https://www.bol.com  
  Een schapenvacht of een dik wollen of katoenen kleed (voor de veganisten onder ons) op je matje is de perfecte ondergrond voor het beoefenen van de Kundalini / Mindfulness/ Yin & Hormoon Yoga. Bij de Poweryoga en Vinyasa is dit niet nodig: het beste is dan een stroeve yogamat (vraag Annet om tips)
 • Kom op tijd, liefst uiterlijk vijf minuten voor de les begint, niet eerder dan 10 minuten ivm het Corona-protocol (zie hieronder). Altijd te laat komen kan storend zijn voor de groep: beschouw op tijd komen als onderdeel van je yogabeoefening. Te laat komen kan voorkomen, maar ga dan rustig op je matje zitten en doe mee. Beter korter yoga dan geen yoga!
 • Bij voorkeur oefen je met een lege maag en eet je uiterlijk 2 uur van te voren. Kan dit niet, eet dan iets lichts een uur voor de les begint, zoals een salade of een soepje. Neem eventueel een flesje water mee, maar vermijdt het constant kleine slokjes drinken, drink bij voorkeur veel water na de les.
 • Gebruik niet  voor een les aan parfum, chemische deodorant of aftershave. Wellicht vind je dit zelf erg prettig, maar iemand die dichtbij je zit tijdens de les kan er last van hebben: veel mensen zijn overgevoelig voor parfum, of hebben bijv. astma. Tijdens mijn lessen wordt er geen wierook gebrand, oid. Ik kan namelijk zelf ook niet tegen bepaalde geuren.
 • Het volgen van  de lessen is op eigen risico. Tijdens de les wordt er regelmatig genoemd dat geen enkele oefening pijn mag doen.
 • Overleg met je behandelende arts en/of fysiotherapeut over het volgen van de yogalessen    bijvoorbeeld na een operatie, bij chronische klachten, een ernstige ziekte en/of lichamelijke pijnen/ongemak. 
 • Meldt lichamelijke klachten bij de Annet, zodat er bij het lesgeven rekening kan worden gehouden.  Maar je blijft ten allen tijde zelf verantwoordelijk om je eigen (pijn) grens niet te overschrijden. 
 • Bij menstruatie of zwangerschap  doe je alleen een normale rustige ademhaling, en doe je niet mee aan de vuurademhaling of andere ademhalingsvormen. Ook ben je dan voorzichtig met    oefeningen waarbij veel druk op de buik wordt gelegd.
 • Ook bij zwangerschap graag tijdig de docent inlichten. Je kunt zwanger aan de meeste lessen meedoen, maar bepaalde oefeningen vereisen een aanpassing!
 • Stoor je je aan geluiden om je heen: probeer dan zo goed mogelijk bij jezelf te blijven. En je kunt je dan afvragen of je in het dagelijks leven ook zo snel afgeleid wordt. Vind rust in jezelf. Of vraag handvatten aan je docent.
 • Iedereen die aan Yoga en/of meditatie doet, werkt aan zichzelf. Laat dit doorwerken in je dagelijkse leven: neem regelmatig de tijd om je af te stemmen op jezelf en te luisteren naar jezelf! 

En heel belangrijk: GENIET van het feit dat je met yoga bezig bent. Je bent bewust met je gezondheid bezig en dat is een positieve stap!

Aansprakelijkheid m.b.t. de yoga, QiGong en/of meditatielessen: zie hiervoor de digitale syllabus die je kunt aanvragen via yogahuisleek@gmail.com of annethealthyoga@gmail.com

Het Corona - protocol: 

- Blijf thuis bij klachten als hoesten, koorts, verkoudheid, e.d. Ook bij milde verkoudheidsklachten! Dit geldt ook wanneer gezinsleden / huisgenoten deze klachten vertonen. Een les die je daardoor niet kunt volgen, kun je op een later moment inhalen. Logisch: hoest of nies in je elleboog of...als je het aan voelt komen: ga even naar buiten.
- YogaHuis Leek & Tolbert behoudt het recht om een cursist van deelname uit te sluiten wanneer er overduidelijk sprake is van klachten.
- Wanneer je tot de kwetsbare doelgroep behoort, is het van belang om in overleg met huisarts of specialist te overleggen over deelname aan de lessen.
- Mijn les wordt natuurlijk afgelast, mocht ik of mijn partner klachten vertonen: dit geldt dan natuurlijk niet als een gemiste les voor jou als cursist: je les 'schuift dan op'.
- Begroeten is helaas zonder aanraking: we kunnen natuurlijk de handen tegen elkaar zetten en heel yogi: Namasté of Sat Nam zeggen.
- Neem je eigen yogamatje mee en ook handdoeken voor over zitkussen etc. Een eigen kleedje voor de ontspanning kan ook geen kwaad. Als je een kopje thee na de les wilt, kun je je eigen mokje meenemen.
Of een eigen yogamok kopen bij Annet.
- Zorg dat je niet eerder dan 10 minuten van te voren aanwezig bent: eerst gaan de cursisten van de les ervoor uit de ruimte en dan pas de groep die erna komt erin. Je kunt van te voren je handen reinigen met desinfecterende gel. Dit staat bij de ingang van de Yurt ruimte.
- Zorg dat je in je yogakleding naar de les komt. Schoenen, jas en tas worden in de relaxruimte achtergelaten, voordat je de yogaruimte betreedt. Zorg dat je alleen het noodzakelijke meeneemt.
- De ruimte dient één voor één betreden te worden.
- Gebruik van het toilet is mogelijk, maar probeer er zo weinig mogelijk gebruik van te maken. Het toilet wordt regelmatig gereinigd, ook zijn er op het toilet materialen aanwezig om het toilet zelf te reinigen indien gewenst. Eventuele reinigingsdoekjes niet doorspoelen maar in de pedaalemmer gooien. Er liggen schone handdoekjes die na gebruik in de wasmand kunnen worden gelegd. Desinfecterende zeep / gel is ook hier aanwezig.
- In de ruimte is rekening gehouden met minstens 1,5 meter wat betreft plaatsing van de matten. Het is niet toegestaan je mat dichterbij een andere cursist te leggen.
- Tijdens de les worden er voorlopig geen mantra's hardop gebruikt (dit beschouwt men bij de beroepsvereniging als zingen dus nu even niet), geen vuurademhaling gedaan en niet gezamenlijk een oefening gedaan, bijv. met z'n tweeën.
- Bij een nieuwe 'lockdown' vindt er geen restitutie van lesgeld plaats en ga ik meteen weer over op digitale (online) lessen.

Bij deelname van mijn lessen ga je akkoord met dit corona-protocol en de Aansprakelijkheidsvoorwaarden die in de digitale syllabus staan.
En vooral: 
Denk om jezelf en om elkaar! 

 

E-mailen
Bellen