en omgeving

YogaHuis Leek & Tolbert

Algemene Voorwaarden van YogaHuis Leek & Tolbert & Richtlijnen voor jezelf

 • Oefen vanuit respect voor jezelf: bij yoga & QiGong gaat het niet om de prestatie, maar om de acceptatie van hoe het nu is. Forceer niets, respecteer je grens en focus op jezelf, niet op anderen. Het is geen wedstrijd! En vooral: wees blij met de tijd die jij voor jezelf neemt. Je bent goed bezig!


 • Het is het fijnst om gemakkelijk zittende, comfortabele en ademende kleding te dragen en neem een badlaken/deken en je eigen yogamat mee: een investering in jezelf! Goedkoop bij bijv. Action, ook bij Decathlon (website of Sontplein Groningen) of op https://www.yogini.nl of heule dikke matten bij https://www.bol.com. Bij Yogini heb je matten die ook rotzooi vrij zijn - een must-have als je helemaal voor yoga gaat.
  Mobiele telefoon graag a.u.b. uitzetten + op vliegtuigmodus of in je auto laten liggen. Niets is zo storend als een mobieltje die afgaat of trilt onder de les. Weg met dat ding : Onthaasten!


 • Een schapenvacht of een dik wollen of dik katoenen kleed (voor de veganisten onder ons) op je matje is de perfecte warme ondergrond voor het beoefenen van de QiGong en Yoga. Bij Poweryoga en Vinyasa is dit niet nodig: het beste is dan een stroeve en niet te dikke yogamat - vraag mij anders om tips!


 • Kom op tijd, liefst uiterlijk vijf minuten voor de les begint, niet eerder dan 10 minuten i.v.m. de wisseling van de les. Altijd te laat komen kan storend zijn voor de groep: beschouw op tijd komen gewoon als onderdeel van je yogabeoefening. Te laat komen kan echt wel eens voorkomen, maar ga dan rustig op je matje zitten en doe mee. Beter korter les dan geen les!


 • Bij voorkeur oefen je met een lege maag of eet je niet te veel van te voren.


 • Gebruik alsjeblieft niet voor een les aan parfum, chemische deodorant of aftershave. Wellicht vind je dit zelf erg prettig, maar iemand die dichtbij je zit tijdens de les kan er last van hebben: veel mensen, waaronder ikzelf, zijn overgevoelig voor parfum, of hebben bijv. astma. Tijdens mijn lessen wordt er dan ook geen wierook o.i.d. gebrand, in verband met de toxische stoffen die daarbij vrij komen.


 • Het volgen van de lessen is op eigen risico. Tijdens de les wordt er regelmatig genoemd dat geen enkele oefening pijn mag doen en ik geef veel alternatieven: leer te luisteren naar jezelf en respecteer je eigen grenzen.


 • Overleg met je behandelende arts en/of fysiotherapeut over het volgen van de yoga- en QiGonglessen bijvoorbeeld na een operatie, bij chronische klachten, een ernstige ziekte en/of lichamelijke pijnen/ongemak.


 • Meld lichamelijke klachten bij de Annet, zodat er bij het lesgeven rekening kan worden gehouden. Maar je blijft te allen tijde zelf verantwoordelijk om je eigen (pijn) grens niet te overschrijden.


 • Bij menstruatie of zwangerschap doe je alleen een normale rustige ademhaling, en doe je niet mee aan de vuurademhaling of andere ademhalingsvormen. Ook ben je dan voorzichtig met oefeningen waarbij veel druk op de buik wordt gelegd.


 • Bij zwangerschap graag tijdig Annet inlichten. Je kunt zwanger aan de meeste lessen meedoen, maar bepaalde oefeningen vereisen een aanpassing!


 • Stoor je je aan geluiden om je heen: probeer dan zo goed mogelijk bij jezelf te blijven. En je kunt je dan afvragen of je in het dagelijks leven ook zo snel afgeleid wordt. Vind rust in jezelf. Of vraag handvatten aan Annet.


 • Iedereen die aan Yoga, QiGong en meditatie doet, werkt aan zichzelf. Laat dit doorwerken in je dagelijkse leven: neem regelmatig de tijd om je af te stemmen op jezelf en te luisteren naar jezelf! Probeer ook na een les eens de rust mee te nemen. Je mag achterlaten wat je achter wilt laten, zodat je lichter en relaxter bent na de les.

 • Het lesgeld wordt betaald voordat de nieuwe lessenreeks begint. Indien je geen gebruik maakt van recht van deelneming, vindt er geen restitutie van lesgeld plaats. Er vindt ook geen restitutie van lesgeld plaats bij uitval door ziekte, etc.. Wel kan de reeks op pauze worden gezet bij langdurig uitval door ziekte.

En heel belangrijk: GENIET van het feit dat je met yoga of QiGong bezig bent. Je bent bewust met je gezondheid bezig en dat is een positieve stap! En elke kleine stap is een stap richting bewuster en gezonder leven. Ik weet het als geen ander: soms doe je twee stappen vooruit en weer één achteruit maar het is...vooruitgang! Heb dus compassie met jezelf. Ook als je je eens irriteert, of te moe bent of...wat dan ook. Yoga is ook zachtheid naar jezelf.

Yoga- & QiGong gezondheidsrichtlijnen

 • Blijf thuis bij klachten als zwaar hoesten, koorts, zware verkoudheid, e.d.. Gewoon zoals je altijd zou doen. Dit geldt ook wanneer gezinsleden / huisgenoten griepklachten vertonen. Een les die je daardoor niet kunt volgen, kun je op een later moment inhalen of je kunt de digitale of Zoomles volgen (zie rubriek Tarieven voor de vele inhaalmogelijkheden).
 • Mijn les wordt natuurlijk afgelast, mocht ik een keer ziek zijn: dit geldt dan natuurlijk niet als een gemiste les voor jou als cursist: je les 'schuift dan op'.
 • In de ruimte is zoveel mogelijk rekening gehouden met genoeg afstand tussen de cursisten: vandaar dat het maximaal aantal cursisten per les 11 of 12 is.
 • Ik vind dat iedereen de vrijheid heeft om met zijn/haar lijf te doen wat hij/zij wil. We gaan dus niet in discussie over bijv. vaccinaties, enz.enz.), wel of niet: dat vind ik niet bij yoga & QiGong passen en jouw medische gegevens zijn gewoon privé. Heel logisch.

 • Let op: Ik hoop echt dat we van het lockdown-gedoe af zijn, maar bij een eventuele lockdown ga ik meteen over op digitale en Zoomlessen. Er vindt geen restitutie plaats van lesgeld door de vele mogelijkheden om toch een les te volgen

 • Ik behoud het recht mensen te weigeren voor mijn lessen zonder opgaaf van redenen. Ook behoud ik het recht mensen van deelname uit te sluiten bij ongepast gedrag.


Bij deelname aan mijn lessen ga je akkoord met deze Richtlijnen en de Algemene Voorwaarden die ook uitgebreid in mijn digitale syllabus staan.

Algemene Voorwaarden m.b.t. de yoga, QiGong en/of meditatielessen: zie hiervoor ook de digitale syllabus die je kunt aanvragen via annethealthyoga@gmail.com

YogaHuis Leek en de eigenaresse van de Yurt , Jolien Nettesheim, zijn niet verantwoordelijk voor schade en/of verlies van eigendommen van de deelnemer/cursist, en ook niet voor enigerlei vorm van lichamelijk letsel voor, tijdens of na
de les. Parkeren is ook op eigen risico. Parkeer voor de rode deuren of rechts naast de Yurt (dit is verstevigd, dus je auto zakt niet weg)
.


Yoga heelt je Ziel, QiGong heelt je wezen